Recept och tips: Jordgubbar

Jordgubbar hör sommaren till, är godast att ätas naturella som de är.
Nyskördade och solvarma. Gärna med vispgrädde till.
Men man kan göra massa olika saker med dem.
Saft, sylt, marmelad, i bakverk, som smaksättare m.m.

Vad är så speciellt med svenska jordgubbar?
Solen gör att socker bildas i bären och
med våra långa ljusa sommardagar får våra
svenska jordgubbar en alldeles särskilt söt smak.
Dessutom har vi svala nätter som gör att sötman stannar kvar.

Barn kan få överkänslighetsreaktioner på jordgubbar.
Jordgubbar innehåller en del syror som kan ge såna reaktioner.
Ofta är det inte fråga om någon allergi, sällan problem som vuxen.
(källa:allergi.nu)

Jordgubbar är en färskvara, bör helst konsumeras så fort som möjligt,
men bär av god kvalitet klarar sig några dagar i kylskåp.

Att djupfrysa

Nyskördade och av högsta kvalitet.
Sköljning bör ske innan rensning, annars blir bären vattniga.
0,75-1,5 dl socker/l bär.
Den större sockermängden ger vid upptining vackrare bär.
Varva bär med socker direkt i frysförpackningen.
Låt bären stå en stund så att sockret smälter omkring dem.

Jordgubbar bibehåller sin karaktäristiska smak bättre om de fryses skivade.
Skiva direkt i förpackningen och sockra.
Lagringstid 10-12 månader.

Recept


SOMMARLJUVLIG DESSERT

1-2 liter jordgubbar
2-3 kiwifrukter
några matskedar saft från lime

Snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor och/eller bitar.
Skär också kiwifrukterna i bitar och blanda med jordgubbarna.
Droppa över saft från limefrukt och blanda allt varsamt.


FRUKTSPETT MED JORDGUBBSGRÄDDE

Ingredienser 20 st:
1/2 honungsmelon
3 st kiwi
3 st mango
40 st blå vindruvor
40 st jordgubbar
citronmeliss
20 st grillpinnar

Jordgubbsgrädde:
1,5 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl socker
2 lime
500 g frysta jordgubbar

Skala melon, kiwi och mango och skär i mindre bitar.
Skölj vindruvorna och snoppa jordgubbarna .
Trä frukterna på spetten och avsluta med citronmeliss .
Vispa grädden lätt.
Den ska vara ganska lös.
Blanda vatten och socker med pressad lime .
Rör tills sockret löst sig.
Mixa de halvtinade jordgubbarna .
Häll i sockerlagen och mixa med jordgubbarna några sekunder.
Tillsätt den lättvispade grädden.
Smaka av med mer socker om det behövs.


JORDGUBBSKRÄM

1 liter jordgubbar
2 dl jordgubbssaft
4 dl vatten
3 msk potatismjöl


Skölj, rensa, snoppa och dela jordgubbarna.
Vispa samman saft, vatten och potatismjöl.
Låt koka upp.
Vänd ner jordgubbarna.
Servera krämen med mjölk.


JORDGUBBSSAFT MED CITRON OCH KARDEMUMMA

3 liter jordgubbar
4,5 dl vatten saft och skal av 1 citron
2 tsk krossade kardemummakärnor
5-6 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Skölj och rensa bären.
Lägg dem i en kastrull.
Tvätta citronen och torka den.
Riv det gula skalet fint, pressa ut saften och spara den.
Lägg citronskalet i kastrullen.
Krossa kardemummakärnorna och lägg dem i kastrullen tillsammans med vattnet.
Koka upp långsamt och koka ca 10 minuter eller tills bären avgivit sin saft. Låt saften självrinna genom en saftsil.
Mät saften och häll tillbaka den i den rengjorda kastrullen.
Tillsätt socker och citronsaft.
Koka upp saften på nytt och skumma den väl.
Rör ut natriumbensoatet i lite saft, rör ner det i kastrullen. Häll saften i rengjorda flaskor och fyll dem ända upp.
Tillslut genast.
Förvaras mörkt och svalt.